Traducció

20 de març 2012

Noblesa subvencionada


Fa temps em preguntava si totes aquelles famílies de la “noblesa” espanyola, cobren, així com ho fa la família reial, qualque pensió, tot i que no arribés als mil euros. Així que per a no parlar-ne sense coneixement de cap classe o especular sobre el tema, vaig decidir fer una petita recerca. Si busquem per google, yahoo, etc. Ens trobem que hi ha opinions de tot tipus, però cap d'aquestes es troba recolzada per dades reals. Tot i que la majoria afirmaven que sí, que tots aquests antics nobles reben una pensió, de la mateixa manera que ho fan altres nobles de rang similar a alguns països europeus. Fins aquí vaig pensar que, fins i tot això, era un d'aquests “secrets” que guarda l'Estat sobre qui es queda part dels diners públics.

Però, just quan volia donar per acabada la recerca, vaig trobar a un bloc una resposta coherent i basada en dades reals obtingudes de l'Estat i d'institucions públiques. I la resposta a la meva pregunta és un rotund no.

Primerament, el Rei atorga títols honorífics a científics, esportistes, escriptors, etc. Però aquests títols són només això, mencions honorífiques gravades a una placa i entregades pel Rei o qualsevol membre de la seva família més directa.

Aquella antiga noblesa que encara perdura en aquest país, ja només té el privilegi d'ostentar el seu títol de forma simbòlica. Per exemple, la duquessa d'Alba, ja no és duquessa, només té el dret a seguir anomenant-se d'aquesta forma. I el tracte d'il·lustríssim/a senyor/a, en comptes de benvolgut senyor/a o alguna cosa pareguda.

D'altra banda, per a poder seguint essent tractats simbòlicament com a ducs, comtes, o marquesos els seus fills han de pagar, ja que aquest títol és una herència com qualsevol altre tipus de patrimoni i segons el Real Decreto Legislativo 1/1993, de 24 de septiembre, por el que se aprueba el Texto refundido de la Ley del Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales y Actos Jurídicos Documentados, haurà de pagar segons el títol entre 507 i 10.600 €.

Això és tot, no hi ha més. Per tant, a l'hora de criticar si la noblesa rep massa diners públics o no, hem de dirigir la nostra mirada cap a una única família.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada